9η Μαΐου 2014 - "ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" Συμμετοχή σε φωτογραφικό διαγωνισμό

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/05/2014
9η Μαΐου 2014 - "ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" Συμμετοχή σε φωτογραφικό διαγωνισμό

Με αφετηρία την 9η Μαΐου 1950 οπότε υιοθετήθηκε η Διακήρυξη του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Robert Schuman για την ίδρυση της ΕΚΑΧ (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα), η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η "Ημέρα της Ευρώπης" ως ανάμνηση της γέννησης του εγχειρήματος της θεσμικής συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Ο Victor Hugo είχε προαναγγείλει τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης με τα ακόλουθα: «Θα έλθει μια μέρα που εσύ Γαλλία, εσύ Ρωσία, εσύ Αγγλία, εσύ Γερμανία, εσείς όλα τα έθνη της ηπείρου, χωρίς να χάσετε τις ιδιαίτερες ιδιότητές σας και την ένδοξη ατομικότητά σας, θα συγχωνευθείτε σε μια υπέρτερη ενότητα και θα αποτελέσετε την ευρωπαϊκή αδελφότητα»

Ο Robert Schuman, ένα από τα βασικά ιδρυτικά μέλη αυτής της πολιτειακά ιδιότυπης και ιστορικά πρωτόγνωρης πολυεθνικής και υπερεθνικής οντότητας, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Καλούμαστε να αναστοχασθούμε τις βασικές χριστιανικές αξίες της Ευρώπης και να διαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο μέσω της συμφιλίωσης εξελίσσεται σε μια "Κοινότητα Λαών" με ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και ειρήνη και το οποίο είναι βαθειά ριζωμένο στις βασικές χριστιανικές αξίες" Robert Schuman

Το προοίμιο της Συνθήκης ΕΚΑΧ περιλαμβάνει σε πέντε σύντομες παραγράφους ολόκληρη τη φιλοσοφία που εμπνέει ακόμη τους φορείς της ευρωπαϊκής οικοδόμησης:

  • Έχοντας υπόψη ότι η παγκόσμια ειρήνη μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με δημιουργικές προσπάθειες ανάλογα με τους κινδύνους που υφίστανται
  • Έχοντας την πεποίθηση ότι μια οργανωμένη και δημιουργική Ευρώπη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ειρηνικών σχέσεων
  • Συνειδητοποιώντας ότι η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μόνο με συγκεκριμένες επιτεύξεις, δια μέσου μιας de facto αλληλεγγύης των χωρών, καθώς και με τη δημιουργία κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης:
  • Θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην προώθηση των ειρηνικών έργων με την επέκταση των βασικών παραγωγών τους.
  • Είμαστε αποφασισμένοι να υποκαταστήσουμε τις προαιώνιες αντιπαραθέσεις των κρατών με τη συγχώνευση των βασικών συμφερόντων τους, να δημιουργήσουμε τα πρώτα όργανα μιας ευρύτερης Κοινότητας μεταξύ των λαών τους, που για μεγάλο διάστημα υπέφεραν από αιματηρές διαιρέσεις, με την ίδρυση μιας Οικονομικής Κοινότητας, και να θέσουμε τις βάσεις λειτουργίας των Οργάνων που θα κατευθύνουν τους λαούς σε ένα κοινό ιδεώδες και πεπρωμένο...".

"Παγκόσμια ειρήνη", "συγκεκριμένες επιτεύξεις", "πραγματική αλληλεγγύη", "συγχώνευση των βασικών συμφερόντων", "Κοινότητα", "κοινό πεπρωμένο" ήταν οι λέξεις-κλειδιά που περιελάμβαναν το πνεύμα και την κοινοτική μέθοδο και διατηρούν, ακόμη και σήμερα, τη σπουδαιότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να ξεχωρίσουμε τέσσερις κοινοτικές αρχές, που προκύπτουν από το σχέδιο Schuman, οι οποίες αποτελούν τη βάση του σημερινού κοινοτικού οικοδομήματος".

Με αφορμή την 9η Μαΐου, "Ημέρα της Ευρώπης", η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν εορταστική εκδήλωση με θέμα "Ευρώπη, πόλη, πολίτης".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου και από ώρα 10.00, στην Πλατεία Κεραμικού, στο Γκάζι και θα είναι ανοικτή στο κοινό.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να "ταξιδέψουν" στις 28 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ, μέσα από ένα περιβάλλον τρισδιάστατης απεικόνισης, επιλέγοντας στην οθόνη την πόλη της αρεσκείας τους απλά με τις κινήσεις των χεριών τους.

Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν επιλέγοντας μια λέξη που θεωρούν ως την πιο σημαντική για την Ευρώπη αλλά και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας "Μια Ευρώπη, χίλιες λέξεις" που οργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με την ευκαιρία των επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για όλους από τις 07-31. 05. 2014.

Για τη συμμετοχή απαιτείται το τράβηγμα μιας φωτογραφίας σχετική με την Ε.Ε. η οποία πρέπει να ανεβεί στο λογαριασμό της στο Instagram (@ee_athina) με το hashtag #myEUinGR !...

Οι πέντε πιο δημοφιλείς φωτογραφίες φτιάχνουν βαλίτσες για ένα εκπαιδευτικό-ψυχαγωγικό ταξίδι στις Βρυξέλλες!!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://ec.europa.eu/greece/events/20140509_instagram_conntest_el.htm